Gelecek İçin Sürdürülebilir Çözümler | Latro
geri dön

okuma süresi

3 dk

yayınlanma tarihi

03.03.2022

Latro Way

Türkiye'nin ilk kolektif yönetim sistemi ile çalışan şirketiyle tanışmaya hazır olun! Sizi 2010 yılında İstanbul'da tekstil yardımcı kimyasalları tedarikçisi olarak kurulan şirketimiz hakkında ilham verici bir yolculuğa çıkmaya davet ediyoruz. Bugün Latro, tekstilden kozmetiğe, elektronikten havacılık ve tarıma kadar geniş bir kimyasal hammadde yelpazesi sunan sıra dışı bir oluşum. Latro kesinlikle sıradan bir hammadde tedarikçisi değil. Amacımız ve değerlerimiz ile şekillenen, yüksek düzeyde özerkliğe sahip ekiplerden oluşan, kolektif olarak yönetilen bir platformuz. Kendimizi tüm paydaşlarımız ile birlikte bir ekosistem olarak tanımlarız; kaşiflere, yaratıcı düşüncelere, beyin fırtınalarına ve girişimcilere ev sahipliği yaparız. Oluşturduğumuz ekipler ve kolektif zihniyetin sunduğu benzersiz çözümler ile gurur duyarız.
Latro Way

Aşağıda, hikayemizin tüm bileşenlerini ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Yakından incelemek isterseniz tıklamanız yeterli;

 

Çevik Yönetim

 

 

Amaç, Değerler ve İlkeler:


Latro'yu bir şirketten çok, kendi ruhu ve değerleri olan her daim yaşayan bir organizma olarak tanımlıyoruz. Bu nedenle amacımız ve değerlerimiz, varlığımızın arkasındaki “neden”i çok net bir şekilde açıklıyor ve tabii ki birlikte çalışma şeklimizi belirleyen ilkeleri. Amacımızı, değerlerimizi ve ilkelerimizi keşfetmek ve tanımlamak için birkaç ay gibi oldukça uzun bir süre harcadık. Ekosistemimizi tanımlamaya, kim olduğumuzu ve hayallerimizi düşünmeye başladığımızda; müşterilerimiz, paydaşlarımız ve temas halinde olduğumuz herkes için sürekli olarak yeni olasılıklar peşinde koştuğumuz gerçeğiyle karşılaştık. Kimyanın deneyselliğinin gücüyle durmaksızın yeni yollar keşfetmenin, Latro kültürünün temel taşını oluşturduğunu anladık. Fark ettik ki ilk günden beri temel çalışma şeklimiz bu anlayış ile şekillenmiş. Ekosistemin amacını en anlaşılır ve yalın hali ile dile döktüğümüzde “Sıra dışı çözümler ile yeni olasılıklar yaratmak” ifadesi zihnimizde canlandı. 

Peki olasılıklar? Bizler bu tanım ile aslında daha etkili ve değer yaratan ürünler ortaya çıkarmayı (bugün ürün portföyümüzün yaklaşık %25'i yalnızca Latro'nun sahip olduğu benzersiz çözümleri kapsamakta) veya bir müşteriyi uzmanlık değeri ile  desteklemeyi (örneğin, bir müşterinin laboratuvar çalışmalarında veya üretim hattında koçluk ve mentorluk yapmak)  ve hatta bazen tamamen pazarın gerçeklerinden aykırı bir şekilde sektörel değişikliklerin önünü açmayı (örneğin, kimyasalları tarım için biyolojik çözümlerle değiştirmek) ifade etmektedir.

 

Amacımızı gerçekleştirdik mi, asla! Bu amaç tanımını ve hatta değerlerimizi aslında bir başlangıç, şu anda olduğumuz gerçekliğin bir yansıması olarak görüyoruz. Elbette ki, bu yolculukta  Latro ekosistemi ile birlikte sürekli gelişecek ve yenileneceğiz.

 

 

Otonom Takım

 

Dinamik Kuruluş Yapısı:

 

Otonom bir şirket olarak Latro'nun bir organizasyon şeması yok, ancak gelişen pazar dinamiklerine bağlı hub adını verdiğimiz takımlarımız var. Hublar, belirli bir pazar ihtiyacı etrafında kurulur ve hubın üyeleri, müşteri ve tedarikçi gibi tüm paydaşlar ile, uçtan uca değer üretecek şekilde deneysel girişimler yapmak için birlikte çalışırlar.

 

Her hub bir start-up mantığı ile çalışır. Ve bir şirketin oluşması, gelişmesi için ihtiyaç duyacağı tüm yetkileri içerir. Ürün geliştirmeden kalite kontrole, stratejik karar vermeden finansal yönetime kadar şeffaflığın gücünü kullanarak yolculuklarını şekillendirirler. Ekosisteme katılması için yeni bir kaşif aramak veya kültüre uygun olmadığı düşünülen bir kişi ile yolları ayırmak gibi kararlar hub'lara aittir. Latro'da kararların nasıl alındığı ve kolektif yönetimin etkisi hakkında daha fazla bilgi için yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

 

Finans, muhasebe, dijital sistemler, depo ve sipariş yönetimi, planlama gibi konularda uzmanlığa sahip olan merkez kendilerini Habitat olarak adlandır. Tüm hub'lar ile koordineli olarak, çözüm odaklı çalışırlar. Sistemin şeffaflıktan beslendiğini düşünülecek olursa tüm verilerin anlamlandırıldığı bu ekip ekosistemimizin kalbini oluşturur. 

 

Ayrıca, kültürün gönüllü elçilerinden oluşan başka bir ekibin adı Gardening dir. Ekosistemden katılmak isteyen gönüllülerden oluşur ve bu gönüllüler üçer aylık dönemlerde değişir. Gardening daha çok koçluk, mentorluk, kültürün devamlılığı ile kaşifler için yeni fırsatların peşinden koşması adına ilham olmayı hedefler. Tıpkı bir bahçıvan gibi ekosisteme hizmet etmeyi amaçlarken uygun ortam ve koşulların devamlılığından sorumludur. 

 

Çevik Takımlar

 

Roller:

 

Latro, unvan ve rollerden bağımsız olarak varlığını gösterir. Etiketlerden kurtulmanın özgürlüğü ile beslenir. 
"Patronsuz, Yöneticisiz, Hiyerarşisiz". 


Yani aslında tek bir rol tanımı vardır ve o da kaşif olmaktır. Ayrıca her kaşif kendine istediği isimlendirmeyi yapabilir.  Bu tanım bazen bir kimya sihirbazı bazense kendi uzmanlık alanlarına göre fırsat avcısı olarak karşımıza çıkar.   


Peki, bu kaşifler gerçekte ne iş mi yaparlar? Çok basit aslında o anki koşullarda ne gerekiyorsa onu yaparlar.

 

İş Ritmi:

 

Ekosistemin ritmi belli adımlarla şekillenir. Bunlardan ilki, hublardaki merak duygusunu harekete geçirecek beyin fırtınası etkinliği olan “Discovery (Keşif) döngüsüdür. Discovery süreci ile değer yaratacak olası hipotezlerin en hızlı ve en basit adımları, hub'ların kendileri tarafından şekillendirilir ve bunlar experiment- deney olarak adlandırılır. Hublar, Progress- İlerleme adını verdiğimiz haftalık oturumlarda; sistemin tüm verilerinin şeffafça ortaya döküldüğü metrikleri ve experimentlerini gözden geçirirler. Metrikler; tüm ekosistemde şeffafça görünebilen inovasyon kapasitesi, satış rakamları, finansal durum vb. gibi bilgilerin yer aldığı trend eğrilerinden oluşur. Trend eğrileri ile incelenen bu veriler kesinlikle bir performans göstergesi değildir. Ne kadar hızlı gittiğimizi ve gittiğimiz yolu bize gösterirler, bu sayede hub'lar verileri sürekli takip ederek stratejik kararlarını gözlemleme şansına sahip olurlar.

 

Ekip ihtiyaç hissetmeleri durumunda, aylık periyotlar halinde kendilerini ve ekosistemi geliştirdikleri “Improve" (İyileştirme) toplantıları düzenlerler. Bu da onlara bir durup mevcut durumlarını gözlemleme ve iyileştirme alanı yaratır.  Birlikte bir ekip olmamıza yardımcı olan bir öz-disiplin anı ve bazı iyileştirme eylemlerini tetikleyebilecek bir Kaizen fırsatıdır.

 

Ayrıca üç ayda bir gerçekleşen ve tüm ekosistemin bir araya geldiği “Share & Learn" (Paylaş & Öğren) adlı bir buluşma etkinliğimiz vardır. Bu aslında başarısızlıklarımızı anlamlandırdığımız, onlardan ders aldığımız ve başarılarımızı kutladığımız “bir araya gel ve bir ol” türünde bir etkinliktir. Birbirimizden öğrenmemizi ve sevincimizi büyütmemizi sağlar. 

 

Ekosistemin çalışma mekanizması hakkında daha detaylı bilgi almak için blogumuzu da okuyabilirsiniz.

 

 

Zaman Yönetimi

 

Otonomi:


Bizler otonominin; gelişmiş şeffaflık düzeyi ve yetkinliği yüksek, ancak sürekli öğrenen ekiplerle sağlanabileceğine inanıyoruz. Bu iki değer bizler gibi büyüyen ve canlı bir otonom “start-up” girişiminin vazgeçilmez unsurlarını oluşturmaktadır. 

 

Şeffaflık, alınan kararlar ve sonuçları da dahil olmak üzere tüm verilerin görünürlüğü ile ilgilidir. Bu nedenle; tüm gelir tabloları, bilançolar, nakit akışları, maliyetler ve hatta maaşlar radikal bir şekilde şeffaftır ve Latro'daki tüm ekosistem tarafından erişilebilir.  Ayrıca karar sürecimizi görünür kılmak ve hızlı hareket etmek, denemekten korkmamak adına Huudle adında bir uygulama geliştiriyoruz.

 

Daha önce bahsettiğimiz ekosistemin temelini oluşturan en önemli kavramlardan biri  yetkinlik; sürekli beslenmesi ve geliştirilmesi gereken bir alandır. Bu nedenle, kaşiflerimizin finansal okuryazarlık, koçluk ve geri bildirim kültürü gibi konularda içlerindeki en yüksek potansiyeli açığa çıkarmalarına  yardımcı oluyoruz. Bunun için Latro'daki her yeni kaşif, “Kaşifin Yolculuğu” olarak adlandırdığımız, özel olarak tasarlanmış bir eğitim programı ile yolculuğuna ilk adımı atmış olur.  Bu yolculuk birçok konuda etkili öğrenme ve deneyim sunar, bu sayede tüm ekosistem ortak bir dil kullanmış olur. Bunu fasilitasyon (LS) , karar verme, tasarım odaklı düşünme ( Design Thinking)  ve yalın yönetim sistemleri (LSS)  izlemektedir. Ayrıca, hublar kendi gelişim alanlarının farkındalıklarına vararak, kendileri için gelişim alanlarını belirleyerek buna uygun bir şekilde programlarlar. (Unutmayın, kendi finansallarını kendileri yönetirler).
 

 

Temel Süreç:

 

Radikal şeffaflık, karar verme gücü, inisiyatif özgürlüğü, yüksek düzeyde işbirliği ve özerklik, Latro'da inovasyonun itici güçleridir. Keşif süreciyle başlayan fikir zenginliği, deneylerle olasılıklara dönüşür ve her geçen gün şekillenir. Henüz bir örneğini yaşamamış olsak da bu yaratıcı fikirlerin ekosistemde yeni girişimcilerin önünü açacağından eminiz. Unvanlardan ve rollerden arındırılmış her kaşif, tamamen kendi gibi olabilmenin özgürlüğü ile yaratıcılığını ön plana çıkarır. Performans kaygısına ve rekabete yer yoktur. Her bir kaşif, yaratabileceği maksimum değere odaklanır ve bu şekilde tüm ekosistemdeki kişilere ilham olabilmenin hazzını yaşar. 

 

Latro, tıpkı bir ekosistem gibi sürekli öğrenme, gelişme ve değişim sürecinde olan ve  hata yapmayı ardından yeniden başlamayı seven insanların bir araya geldiği bir network ağıdır. 

 

Bu yüzden her gün değişmeye ve gelişmeye devam ediyoruz!

 

Yolculuğumuza tanıklık etmek, fikirlerinizle desteklemek ve bir parçası olmak için takipte kalın!

birlikte yaratabileceğimiz yeni olasılıkları keşfetmek için bize ulaşın